Ανεπάρκεια Τραχήλου Μήτρας στην Εγκυμοσύνη

Αιτία πρόωρου τοκετού

Μία από τις αιτίες πρόωρου τοκετού είναι η λεγόμενη Ανεπάρκεια Τραχήλου Μήτρας. Ο τράχηλος της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει την ακεραιότητα των εμβρυικών υμένων και κατ’ επέκταση ένα προστατευμένο, από εξωγενείς παράγοντες, περιβάλλον για το κύημα. Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια του τοκετού, η σταδιακή εξάλειψή του θα επιτρέψει την έξοδο του κυήματος από την αμνιακή κοιλότητα. Η πρόωρη εξάλειψη του μήκους του τραχήλου θα οδηγήσει, αναλόγως της εβδομάδας κύησης είτε σε αποβολή κι απώλεια του κυήματος ( κύηση < 24 εβδομάδες) είτε σε πρόωρο τοκετό.

Είναι σημαντικό, επομένως, ο μαιευτήρας,  που σας παρακολουθεί, να εστιάζει το ενδιαφέρον του, κατά τη διενέργεια του τακτικού υπερηχογραφικού σας ελέγχου και στη μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας. Εξάλλου, αποτελεί πλέον απαραίτητη μέτρηση κατά την εκτέλεση του υπερηχογραφήματος δευτέρου τριμήνου (γνωστό ως Β’ επιπέδου) την 22η με 24η εβδομάδα κύησης. Σε περιπτώσεις, όπου υπάρχει ιστορικό κωνοειδούς εκτομής τραχήλου ή βιοψία αυτού (Leep τραχήλου),  πρόωρου τοκετού ή γνωστής ανεπάρκειας από προηγούμενη κύηση ή κλινική εικόνα χαλάρωσης πυελικού εδάφους, ο έλεγχος πρέπει να επισπεύδεται και να είναι επιμελής και τακτικός.

Ενδεικτικά, το μήκος τραχήλου στις 24 εβδομάδες είναι: 35,2 χιλ. ± 8,3 χιλ. Μήκος τραχήλου < 15 χιλ. σχετίζεται με το 100% των πρόωρων τοκετών πριν τις 26 εβδομάδες και με το 80% και το 60% των πρόωρων τοκετών πριν τις 30 και 32 εβδομάδες, αντίστοιχα. Συνολικά, ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό πριν τις 32 εβδομάδες με τράχηλο < 15 χιλ. στις 24 εβδομάδες είναι της τάξης του 50%. Το κύριο όφελος από την μέτρηση του μήκους του τραχήλου στις 24 εβδομάδες είναι η αρνητική προγνωστική αξία της μεθόδου η οποία προσδιορίζεται στο 90% για μήκος τραχήλου > 3 εκ.

Θεραπευτική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της ανεπάρκειας τραχήλου μήτρας

Η θεραπευτική προσέγγιση είναι ανάλογη του προβλήματος και περιλαμβάνει τόσο συντηρητική όσο κι επεμβατική αγωγή. Η χορήγηση προγεστερόνης κολπικά έχει συσχετισθεί μα σαφή μείωση των πρόωρων τοκετών σε ανεπάρκεια του τραχήλου μήτρας. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικού ράμματος γύρω από τον τράχηλο γνωστή ως περίδεση τραχήλου. Σε ιστορικό προωρότητας σε προηγούμενη κύηση, γνωστή ανεπάρκεια τραχήλου ή πολύδυμη κύηση ο μαιευτήρας σας με βάσει και τα τωρινά υπερηχογραφικά δεδομένα μπορεί να σας προτείνει την προληπτική περίδεση τραχήλου, που λαμβάνει χώρα συνήθως 14η με 16η εβδομάδα κύησης. Η περίδεση αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού αλλά ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης με απώτερη πιθανή επιπλοκή την χοριοαμνιονίτιδα και την πρόωρη ρήξη υμένων.

Στη θεραπευτική μας φαρέτρα τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί η χρήση ενός ειδικού δακτυλίου στήριξης του τραχήλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γνωστού ως    Dr. Arabin pessary με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας του τραχήλου της μήτρας και χωρίς το ενδεχόμενο επιπλοκών από τοπική μόλυνση. Η τοποθέτησή του είναι απλή κι ανώδυνη για την ασθενή, όταν εκτελείται από γνώστη της τεχνικής αυτής μαιευτήρα,  δεν απαιτείται αναισθησία, ούτε νοσηλεία και πραγματοποιείται σε επίπεδο ιατρείου. Το ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για σας εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες κι έγκειται στην εμπειρία του μαιευτήρα  σας και στα εκάστοτε εργαστηριακά και κλινικά δεδομένα,  ώστε να αξιολογηθεί η περίπτωσή σας και να αποφασίσετε από κοινού πάντα, το καλύτερο για εσάς και το μωρό σας, που είναι και ο σκοπός κάθε γυναικολόγου.