Συμβουλές Εγκυμοσύνης

συμβουλές εγκυμοσύνης

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αφού πραγματοποιήσαμε την επίσκεψη στον γυναικολόγο μας και διασφαλίσαμε τη φυσική πορεία της κύησης, απέμειναν και αυτές οι απορίες – ερωτήσεις που αφορούν την καθημερινή μας γυναικεία φύση.

Είναι καλό να τα συνεχίσω;
Θα βλάψω το μωρό μου;
Μήπως δεν πρέπει να απασχολώ το γιατρό μου με τέτοια θέματα;

Καμία ερώτηση δεν θα πρέπει να παραμένει αναπάντητη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και κυρίως εκείνες που αφορούν την περιποίηση και την προσωπική μας υγιεινή!

Γι αυτό και προσπαθήσαμε να καλύψουμε  – απαντήσουμε σε όλα αυτά τα μικρά και καθημερινά ζητήματα που σας απασχολούν.

Να βάψω τα μαλλιά μου;

Δεν έχει φανεί ότι τα χημικά που περιέχουν οι βαφές των μαλλιών διαπερνούν το τριχωτό της κεφαλής και επηρεάζουν την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Η έγκυος όμως είναι πιο επιρρεπής σε αλλεργικές αντιδράσεις. Για αυτό εάν θεωρούμε απαραίτητο το βάψιμο των μαλλιών, προτιμούμε τις φυτικές βαφές, χένα και την τεχνική της ανταύγειας, όπου δεν έχουμε άμεση επαφή με το τριχωτό της κεφλής.

Καλό θα ήταν πριν τη χρήση να γίνει τοπική δοκιμασία της βαφής σε ένα μικρό σημείο στο δέρμα μας και να ελέγξουμε για αλλεργικές αντιδράσεις όπως έντονη ερυθρότητα, κνησμός, τσούξιμο.

Μπορώ να κάνω αποτρίχωση;

Ο κλασικός τρόπος αποτρίχωσης με ξυραφάκι δεν ενέχει κινδύνους για την έγκυο. Πρέπει να δώσουμε πολλή προσοχή όμως στα κοψίματα, αφού αποτελούν εστία μόλυνσης. Ακόμη είναι απαραίτητο να αλλάζουμε αρκετά συχνά το εξάρτημα που χρησιμοποιούμε. Όσο προχωράει η κύηση και μεγαλώνει η κοιλιά θα δυσκολευτούμε, σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει ο σύντροφός μας ή κάποια αισθητικός.

Η μέθοδος του κεριού ή χαλάουα είναι επίσης ασφαλής εφόσον ανεχόμαστε τον πόνο και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

Πολυσυζητημένη είναι και η μόνιμη αποτρίχωση με laser, δεν έχει φανεί ξεκάθαρος κίνδυνος για το έμβρυο λόγω ακτινοβολίας, η ποσότητα της οποίας είναι ελάχιστη. Αποφεύγουμε όμως αυτή τη μέθοδο αποτρίχωσης στο πρώτο τρίμηνο της οργανογέννεσης. Τέλος δεν πραγματοποιούμε τέτοιου είδους αποτρίχωση στην περιοχή της κοιλίας.

Πόσο συχνά κάνω μπάνιο;

Ο καθημερινός καθαρισμός του σώματος πρέπει να αποτελεί ρουτίνα και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.

Σχολαστικός είναι και ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής με ειδικά για την περιοχή σαπούνια (όξινο pH) για να μην διαταράσσουμε τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, οπότε και ευδοκιμούν οι μικροοργανισμοί.

Φοράμε βαμβακερά εσώρουχα σε κανονικό μέγεθος και αποφεύγουμε τη χρήση σερβιέτας.

Αλλάζω κάτι στη διατροφή μου;

Στην εγκυμοσύνη, όπως και εκτός, ακολουθούμε ένα πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής, εμπλουτισμένο με φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες (προϊόντα ολικής άλεσης).

Περιορίζουμε στο ελάχιστο τη ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά, καθώς και τη μεγάλη ποσότητα αλατιού, τόσο για να μην αυξήσουμε κατά πολύ το βάρος και την κατακράτηση υγρών, αλλά και για την αποφυγή παθολογικών καταστάσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης και η προεκλαμψία.

Τα οπωροκηπευτικά μας, τα πλένουμε σχολαστικά. Προτιμούμε το κρέας μας καλά ψημένο και φυσικά δεν ξεχνάμε την κατανάλωση νερού και υγρών.

Εννοείται ότι δεν τρώμε για δύο όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας αλλά αντιθέτως η ιδανική πρόσληψη βάρους πρέπει να είναι μεταξύ 8-11 κιλών συνολικά.

Θα κάνω σίγουρα ραγάδες;

Οι ραγάδες στην εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα απότομης αλλαγής στην τάση του δέρματος. Δυστυχώς η ελαστικότητα του δέρματός μας ή αλλιώς το κολλαγόνο είναι κάτι προκαθορισμένο.

Υπάρχουν όμως τρόποι οι οποίοι μας βοηθούν να ελαττώσουμε την εμφάνιση αυτών των αντιαισθητικών ουλών του δέρματος.

Ένας από αυτούς είναι η επαρκής ενυδάτωση για να αποφύγουμε την αφυδάτωση του δέρματος και επομένως, το “σπάσιμο” αυτού. Η μεγάλη κατανάλωση ύδατος, φρούτων και λαχανικών θα διατηρήσουν την ελαστικότητα και τη σφριγηλή όψη του.

Όσον αφορά τα καλλυντικά, προτιμούμε κρέμες και λαδάκια τα οποία έχουν ελεγχθεί για τη χρήση τους στην εγκυμοσύνη. Στο ιατρείο μας θα βρείτε εκπληκτικές αναπλαστικές κρέμες με φυσική αλόη και σιλικόνη.

Οπωσδήποτε αποφεύγουμε τη μεγάλη πρόσληψη βάρους, για να ελαττώσουμε την τάση στο δέρμα.

Δεν ξεχνάμε την περιοχή των μαστών και των μηρών!

Και το καλοκαίρι;

Τους καλοκαιρινούς μήνες εφιστούμε περισσότερο την προσοχή μας στην καλή ενυδάτωση. Το μπουκαλάκι με το νερό θα πρέπει να γίνει προέκταση του χεριού σας.

Το μπάνιο στη θάλασσα δεν είναι απαγορευτικό εφόσον σας το επιτρέπει ο γυναικολόγος σας, προτιμάμε παραλίες με όσο το δυνατόν πιο καθαρά νερά και αποφεύγουμε το μπάνιο τις μεσημβρινές ώρες μεταξύ 12-15.

Στην παραλία είμαστε κάτω από σκιά, φοράμε καπέλο και έχουμε πάντα δική μας πετσέτα. Μην ξεχάσετε να πάρετε δεύτερο μαγιό για να αλλάζετε το βρεγμένο.

Χρησιμοποιήστε το αντηλιακό σας τόσο στην παραλία αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας για την αποφυγή εγκαύματος και τη δημιουργία πανάδων.

Καλές βουτιές!