Γυναικολογικός Έλεγχος

Γυναικολογικός Έλεγχος

When should my daughter see a gynecologist? | Edward-Elmhurst Health

Γυναικολογικός Έλεγχος

Η μελέτη των παθήσεων των θηλυκών γεννητικών οργάνων αποτελούσε το αποκλειστικό αντικείμενο της γυναικολογίας έως και τα μέσα του 19ου αιώνα. Με την πάροδο του χρόνου, η πρόοδος της ιατρικής και κυρίως της χειρουργικής, αλλά και η ανάπτυξη των κλάδων της ενδοκρινολογίας και της ψυχιατρικής, οδήγησαν τη γυναικολογία στη μελέτη όλων των τομέων της γυναικείας συμπεριφοράς.

gynecology Archives — Women of GraceWomen of Grace

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, Η ΑΚΡΟΑΣΗ

Στην πρώτη συνάντηση με τον γυναικολόγο θα ερωτηθείτε για στοιχεία που αφορούν την εν γένει υγεία σας, πιθανά χρόνια ή κληρονομικά νοσήματα, φάρμακα που λαμβάνεται, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις.

Έμφαση θα δοθεί στο ατομικό γυναικολογικό σας ιστορικό (εμμηναρχή, διάρκεια εμμηνορυσιακού κύκλου και εμμήνου ρύσεως, ιστορικό κυήσεων-αποβολών-διακοπής κύησης, εμφάνιση ινομυωμάτων-πολύποδα κ.ο.κ.).

Σημαντικό είναι να καλλιεργηθεί από την πρώτη κιόλας επίσκεψη το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ γιατρού και ζευγαριού, ώστε σημαντικές πληροφορίες να μην αποκρυφτούν, αλλά  και να εξασφαλιστεί η συμμορφωσιμότητα και η συνεργασία του ζεύγους με τις προτάσεις  κι οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Η διερεύνηση και κατ΄επέκταση η λύση του όποιου προβλήματος υπογονιμότητας απαιτεί άρτια συνεργασία, ομαδικότητα κι εμπιστοσύνη μεταξύ γυναίκας-συντρόφου-γιατρού. Αυτό κατακτιέται σταδιακά αλλά κερδίζεται από την πρώτη συνάντηση.

Department of Obstetrics and Gynecology

ΕΞΕΤΑΣΗ

Μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, ακολουθεί η γυναικολογική εξέταση. Αυτή γίνεται αρχίζοντας με την επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων (αιδοιογεννητική περιοχή) για τυχούσα παθολογία (οξυτενή κονδυλώματα, δερματoπάθεια, ανατομικές ανωμαλίες). Ακολουθεί η εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.

Κατά την επισκόπηση του κολπικού τοιχώματος και του τραχήλου της μήτρας γίνεται έλεγχος για κολποτραχηλίτιδες, ιογενείς βλάβες, ανατομικές ανωμαλίες (κολπικά διαφράγματα, δύο τραχήλους) ή παθολογία όπως προπτώσεις μήτρας, κυστεοκήλη, δουγλασσειοκήλη. Ακολουθεί η λήψη του testpap ή thinprep  καθώς και κολπικού-τραχηλικού υγρού για  καλλιέργεια.

Κυτταρολογική Εξέταση κατά Παπανικολάου (ΤΕΣΤ ΠΑΠ)

Το τεστ ΠΑΠ είναι η συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο. Προϋπόθεση για να γίνει το τεστ είναι να μην έχετε περίοδο όταν το πραγματοποιήσετε και να μην είχατε ελεύθερη σεξουαλική επαφή την προηγούμενη ημέρα. Η μόνη ενόχληση που μπορεί να νιώσει μια γυναίκα είναι κατά την ανεύρεση του τραχήλου, που διαρκεί όμως λιγότερο από μια στιγμή. Η κυτταρολογική εξέταση τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας (σε στάδιο που η θεραπεία είναι ριζική) και έχει καθιερωθεί διεθνώς ως προληπτική εξέταση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Έχει δε αποδώσει σημαντικά, όπως διαπιστώνεται από τη σαφή ελάττωση της συχνότητας του διηθητικού καρκίνου του τραχήλου.

Είναι απαραίτητη ακόμα και όταν μια γυναίκα δεν νιώθει ενοχλήσεις, καθώς τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας μπορεί να γίνουν κακοήθη, χωρίς πόνο ή άλλα συμπτώματα και συχνά χωρίς ορατές αλλοιώσεις κατά την απλή γυναικολογική εξέταση.

Το test Pap πρέπει να γίνεται με την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων, (ανεξαρτήτως ηλικίας) και κατόπιν κάθε χρόνο. Το test Pap γίνεται σε ημέρες εκτός εμμήνου ρύσεως και αφού προηγηθεί αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα και εσωτερικές πλύσεις του κόλπου για ένα 48ωρο. Είναι μια ανώδυνη εξέταση, που διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά.

HPV TEST

O Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) είναι ικανός να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό και να προκαλέσει λοίμωξη. Έχουν παρατηρηθεί περίπου 200 τύποι του HPV, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως ορισμένοι τύποι του ιού που αναπτύσσουν κονδυλώματα (καλοήθη νεοπλάσματα), ενώ άλλοι τύποι δύναται να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου (κακόηθες νεόπλασμα) στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο, το αιδοίο και τον πρωκτό στις γυναίκες ή να αναπτύξουν καρκίνο στον πρωκτό και στο πέος στους άνδρες.

Οι τύπου του ιού που είναι υπεύθυνοι για τα καλοήθη νεοπλάσματα αποκαλούνται lowrisk, ενώ οι τύποι που προκαλούν καρκίνο, αποκαλούνται highrisk. Οι πλειοψηφία των ανθρώπων που μολύνονται από τον HPV, δεν το γνωρίζουν. Το HPV DNA TEST είναι μια ειδικευμένη μέθοδος με την οποία ο ιατρός μπορεί όχι μόνο να διαπιστώσει αν υπάρχει λοίμωξη από τον ιό, αλλά να ανιχνεύσει αν ο τύπος του ιού ανήκει στους lowrisk ή τους highrisk.

Καλλιέργεια Κολπικού Υγρού

Σε περίπτωση, που η κλινική εικόνα (ερυθρότητα αιδοίου-κόλπου, εξέρυθρος τράχηλος, οίδημα χειλέων, αυξημένη δύσοσμη  κολπική έκκριση, παχύρευστη με ύποπτη χροιά) ή η συμπτωματολογία σας (κνησμός, τσούξιμο, δυσπαρεύνια) παραπέμπουν σε εικόνα αιδοιοκολπίτιδας-τραχηλίτιδας ο θεράπων ιατρός θα κάνει λήψη κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος (ενίοτε διουρηθρικού), ώστε να αποκαλυφθεί το αίτιο της φλεγμονής (μύκητας, βακτήριο, μυκόπλαμα κ.ο.κ.) και να γίνει στοχευμένη φαρμακευτική αντιμετώπισή του βάση αντιβιογράμματος.

Η διαδικασία λήψης γίνεται με αποστειρωμένους βαμβακοφόρους στειλεούς οι οποίοι τοποθετούνται σε ειδικούς σωλήνες μεταφοράς. Είναι απλή, ανώδυνη και παρόμοια με τη διαδικασία λήψης του τεστ Παπανικολάου.

Κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας ο ανωτέρω έλεγχος είναι απαραίτητος καθώς είναι γνωστό ότι ειδικά συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί όπως τα μυκοπλάσματα (Mycoplasma Hominis), το ουρεόπλασμα (Ureoplasma Urealiticum) και τα χλαμύδια (Chlamydia Trachomatis) αποτελούν αίτια υπογονιμότητας. Ειδικότερα, το ουρεόπλασμα συσχετίζεται με υπογονιμότητα αλλά και αποβολές Α΄τριμήνου κύησης, ενώ τα χλαμύδια με Χρόνια Πυελική Φλεγμονή (χρόνιο πυελικό άλγος, ενδοπυελικές συμφύσεις, απόφραξη σαλπίγγων, υδροσάλπιγγα ).  Εξάλλου, κάθε κάθε αίτιο φλεγμονής του κόλπου και του τραχήλου δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για το σπέρμα  (αλλοίωση του PH του κόλπου καθώς και της ποιότητας της τραχηλικής βλέννης) εμποδίζοντας τη διαδικασία της γονιμοποίησης.

Ψηλάφιση Μαστών

Η γυναικολογική εξέταση πρέπει πάντα να περιλαμβάνει την Ψηλάφηση Μαστών από τον γυναικολόγο για την αποκάλυψη ψηλαφητών μορφωμάτων αλλά κι άλλων παθολογικών καταστάσεων (φλεγμονή-μαστίτιδα, εισολκή θηλής, δερματικών αλλοιώσεων κ.ο.κ.).

Professional Women in Germany: The Chutes and Ladders | The ...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ

Η ετήσια γυναικολογική επίσκεψη παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για να διαπιστώσουμε τυχόν παθολογίες αλλά και να προλάβουμε πολλές και επικίνδυνες καταστάσεις.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως αυτή η πρώτη συνάντηση καθορίζει τη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους συμβαλλόμενους, ώστε να επιτευχθεί ο απώτερος σκοπός που είναι η υγεία και η ασφάλεια του ίδιου μας του εαυτού.