Καλλιέργεια Κολπικού Υγρού

Καλλιέργεια Κολπικού Υγρού

Καλλιέργεια Κολπικού Υγρού

Μια συχνή εξέταση στις γυναίκες

  • Συμπτώματα

    Σε περίπτωση, που η κλινική εικόνα (ερυθρότητα αιδοίου-κόλπου, εξέρυθρος τράχηλος, οίδημα χειλέων, αυξημένη δύσοσμη  κολπική έκκριση, παχύρευστη με ύποπτη χροιά) ή η συμπτωματολογία σας (κνησμός, τσούξιμο, δυσπαρεύνια) παραπέμπουν σε εικόνα αιδοιοκολπίτιδας-τραχηλίτιδας ο θεράπων ιατρός θα κάνει λήψη κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος (ενίοτε διουρηθρικού), ώστε να αποκαλυφθεί το αίτιο της φλεγμονής (μύκητας, βακτήριο, μυκόπλαμα κ.ο.κ.) και να γίνει στοχευμένη φαρμακευτική αντιμετώπισή του βάση αντιβιογράμματος.

  • Πώς γίνεται;

    Η διαδικασία λήψης γίνεται με αποστειρωμένους βαμβακοφόρους στειλεούς οι οποίοι τοποθετούνται σε ειδικούς σωλήνες μεταφοράς. Είναι απλή, ανώδυνη και παρόμοια με τη διαδικασία λήψης του τεστ Παπανικολάου.

  • Γιατί να το κάνετε?

    Κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας ο ανωτέρω έλεγχος είναι απαραίτητος καθώς είναι γνωστό ότι ειδικά συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί όπως τα μυκοπλάσματα (Mycoplasma Hominis), το ουρεόπλασμα (Ureoplasma Urealiticum) και τα χλαμύδια (Chlamydia Trachomatis) αποτελούν αίτια υπογονιμότητας. Ειδικότερα, το ουρεόπλασμα συσχετίζεται με υπογονιμότητα αλλά και αποβολές Α΄τριμήνου κύησης, ενώ τα χλαμύδια με Χρόνια Πυελική Φλεγμονή (χρόνιο πυελικό άλγος, ενδοπυελικές συμφύσεις, απόφραξη σαλπίγγων, υδροσάλπιγγα ).  Εξάλλου, κάθε κάθε αίτιο φλεγμονής του κόλπου και του τραχήλου δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για το σπέρμα  (αλλοίωση του PH του κόλπου καθώς και της ποιότητας της τραχηλικής βλέννης) εμποδίζοντας τη διαδικασία της γονιμοποίησης.