Υστεροσαλπιγγογραφία

Υστεροσαλπιγγογραφία

ΥΣΤΕΡΟΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ

Σημαντική εξέταση για τη διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας

 • Γιατί είναι χρήσιμη?

  Η έξελιξη των ακτινοσκοπικών μεθόδων μας δίνει τη δυνατότητα με μια απλή διαδικασία, που δεν απαιτεί χειρουργείο και νάρκωση, να συλλέξουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες για την βατότητα των σαλπίγγων (η απόφραξή τους, η ύπαρξη υδροσάλπιγγας  αποτελούν βασικά αίτια υπογονιμότητας), καθώς και για την ομαλότητα της ενδομητρικής κοιλότητας (πολύποδες ενδομητρίου, υποβλεννογόνια ινομυώματα, συμφύσεις, Σ. Asherman κ.ο.κ.). Επίσης, χρήσιμη εξέταση στην αποκάλυψη συγγενών ανωμαλιών της μήτρας (διαφραγματοφόρος, διθάλαμη, δίδελφη κ.ο.κ.).

 • Πότε γίνεται?

  Η  υστεροσαλπιγγογραφία γίνεται μεταξύ της 6ης και 11ης ημέρας του κύκλου, δηλαδή αποφεύγεται να γίνει η δοκιμασία στη διάρκεια της  έμμηνης  ρύσης, για να μη μεταφερθεί παλίνδρομα ενδομητρικό υλικό στην περιτοναϊκή κοιλότητα, όπως επίσης μετά την 11η ημέρα του κύκλου, για να μην ακτινοβοληθεί το ωάριο ή ενδεχομένως το έμβρυο. Επειδή η υστεροσαλπιγγογραφία συνοδεύεται πολλές φορές από συσπαστικό άλγος γίνεται προφυλακτική χορήγηση σπασμολυτικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Επίσης, παρά τις αμφισβητήσεις, πολλοί είναι εκείνοι που χορηγούν  προφυλακτική αντιβίωση, όπως είναι η δοξυκυκλίνη 100mg (Vibramycin) 2 φορές την ημέρα για 4-5 ημέρες με έναρξη χορήγησης μία ημέρα πριν την εξέταση ή μία δόση κεφαλοσπορίνης την ίδια  ημέρα.

 • Πως γίνεται?

  Για την υστεροσαλπιγγογραφία χρησιμοποιείται ειδική σωληνοειδής συσκευή παροχής σκιαγραφικού υλικού που εφαρμόζεται στεγανώς με το κωνοειδές άκρο της στη τραχηλική κοιλότητα. Το σκιαγραφικό υλικό που εισάγεται είναι υδατοδιαλυτό ή λιποδιαλυτό. Το κάθε ένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του έναντι του άλλου. Το υδατοδιαλυτό υλικό απορροφάται γρηγορότερα απ΄ότι το λιποδιαλυτό και δεν έχει τον κίνδυνο της λιπώδους εμβολής. Από την άλλη πλευρά η λιποδιαλυτή ουσία προκαλεί λιγότερο πόνο και δίνει ευκρινέστερη απεικόνιση της ενδομητρικής κοιλότητας και της αρχιτεκτονικής των σαλπίγγων.

  Η εξέταση γίνεται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο και με προσπάθεια για λιγότερη δυνατή έκθεση των ωοθηκών στην ακτινοβολία. Με τη βραδεία έγχυση 3-4ml σκιαγραφικού υλικού απεικονίζεται στην αρχή η κοιλότητα της μήτρας. Στη συνέχεια και με τη χορήγηση συνολικά 10-20ml σκιαγραφούνται και οι κοιλότητες των σαλπίγγων και η έξοδος του σκιαγραφικού υλικού δια μέσου αυτών στην περιτοναϊκή κοιλότητα.