Η κολύμβηση και κυρίως όταν πρόκειται για μπάνιο στη θάλασσα είναι μια από τις πιο ωφέλιμες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε.
Είναι λογικό οι έγκυες να επιθυμούν να πάνε στην παραλία και να κολυμπήσουν, να περάσουν χρόνο μέσα στο νερό, να δροσιστούν. Βέβαια, μαζί με την προτροπή για κολύμβηση, πρέπει να δίνονται οι κατάλληλες συμβουλές, ώστε να αποφεύγονται τυχόν προβλήματα.
Οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να γνωρίζουν το είδος των ασκήσεων που εκτελούνται στο νερό, ώστε να είναι κατάλληλες για την ηλικία κύησης.
Στο α’ τρίμηνο της κύησης, μπορείτε να ασκήστε κανονικά με όλους τους τύπους κολύμβησης εάν δεν υπάρχει κάποιο μαιευτικό πρόβλημα. Στο β’ και γ’ τρίμηνο πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική.
Το καλύτερο είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας για τον τρόπο κολύμβησης και σημαντικό επίσης είναι να δοθεί έμφαση στη χαλάρωση των μυών.
Η έγκυος δεν πρέπει να κολυμπά σε πολύ κρύες θάλασσες διότι το κρύο μπορεί να προκαλέσει συστολές στη μήτρα.
Οι μολύνσεις και οι μυκητιάσεις είναι όμως το πιο επικίνδυνο σενάριο, αφού θα μπορούσε να θέσει την εγκυμοσύνη σε κίνδυνο.
Μικροοργανισμοί, όπως είναι η Gardnerella Vaginalis και οι μύκητες, προκαλούν λοίμωξη στο κατώτερο γεννητικό σύστημα, άλλοι δε, όπως το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια, μπορεί να μολύνουν τον εμβρυϊκό σάκο και να προκαλέσουν αποβολή, πρόωρη ρήξη υμένων ή και πρόωρο τοκετό.
Άρα η επιλογή της παραλίας είναι πολύ σημαντική.
Ακόμη και στις πισίνες σημαντικό είναι να μην έχει χρησιμοποιηθεί χλώριο για τον καθαρισμό της αλλά άλλοι τρόποι πιο φιλικοί για το περιβάλλον αλλά και την έγκυο.
Αμέσως μετά το μπάνιο η έγκυος πρέπει να κάνει ντους και να βγάζει το βρεγμένο μαγιό. Για να αποφευχθεί η συσσωρευμένη υγρασία στην γεννητική περιοχή και να χρησιμοποιούν βαμβακερά εσώρουχα.
Μην κάθεστε στην άμμο για την αποφυγή λοιμώξεων και μυκητιάσεων.
Αν η έγκυος νιώσει κνησμό, αίσθημα καύσου, δύσοσμη κολπική έκκριση, συχνοουρία ή ευαισθησία στην ούρηση, πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό της, ώστε να λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Τέλος η έκθεση στον ήλιο και η χρήση αντηλιακών πρέπει να γίνεται με σύνεση καθώς η χρήση αντηλιακών, λόγω των αυξημένων χημικών και το μεγάλο ποσοστό απορρόφησης στο δέρμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αλλά και η υπερβολική ζέστη μπορεί να φέρει ζαλάδες και εξασθένηση.
Η σωστή συμπεριφορά προϋποθέτει την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (12.00 – 15.00)