Κατάθλιψη Εγκυμοσύνης και Λοχείας

H εγκυμοσύνη αποτελεί περίοδο πολλαπλών βιολογικών και κοινωνικών αλλαγών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών που ποικίλουν σε μορφή κι  ένταση αναλόγως της ιδιοσυγκρασίας και των προσωπικών εμπειριών της εκάστοτε γυναίκας.

Άγχος, διαταραχές ύπνου, καταθλιπτική συμπτωματολογία έως μείζονα κατάθλιψη αποτελούν ψυχικές διαταραχές που δύναται να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και της λοχείας, επηρεάζοντας δυσμενώς την ψυχική και σωματική υγεία και την εν γένει ποιότητα ζωής της εγκύου, αλλά και των οικείων αυτής.

Επιπλέον, έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη ψυχοκοινωνική και σωματική  ανάπτυξη του εμβρύου και στη σχέση μητέρας – νεογνού.

 

Η περιγεννητική κατάθλιψη αφορά το 10-12% των νέων μητέρων, ένα μη ευκαταφρόνητο ποσοστό αναλογιζόμενοι πως αναφέρεται σε έναν πληθυσμό νέων γυναικών, αναπαραγωγικής ηλικίας με σημαντική κοινωνική προσφορά ως σύζυγοι-μητέρες-εργαζόμενες. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 25% εάν συμπεριληφθούν οι γυναίκες που εκδήλωσαν κάποιου είδους καταθλιπτική συμπτωματολογία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους , ενώ σε χώρες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 34,7%.

Γνωρίζουμε  ότι ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην εγκυμοσύνη είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες, που βιώνουν στρεσσογόνα ερεθίσματα αν και πάντα εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του εκάστοτε ατόμου. Γενικά, οι γυναίκες με αγχώδεις διαταραχές εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά περιγεννητικής κατάθλιψης.

Η έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική, γιατί αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψης . Επιπλέον, η έγκαιρη αναγνώριση των εγκύων με καταθλιπτική συμπτωματολογία δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης κι αποτελεσματικής αντιμετώπισης και θεραπείας αυτής με αποτέλεσμα την αποφυγή του φτωχού περιγεννητικού αποτελέσματος με το οποίο συσχετίζεται, όπως πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης κ.ο.κ.

Η περίοδος της λοχείας συχνά συνοδεύεται από καταθλιπτική συμπτωματολογία, με συχνότερη την εμφάνισή της τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό (Maternal Blues) οπότε και οφείλεται στην απότομη κατακρίμνηση των ορμονών της εγκυμοσύνης και δεν μας ανησυχεί ιδιαιτέρως καθώς βελτιώνεται σταδιακά με την πάροδο των ημερών και την διαβεβαίωση της λεχωίδος και των οικείων της από τον μαιευτήρα για την μη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αντιθέτως, η εμφάνιση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας αργότερα (10 μέρες και πλέον του τοκετού) ή επιμονή των αρχικών συμπτωμάτων πρέπει να κινητοποιήσει τον μαιευτήρα και να συμβουλέψει την μητέρα να αποτανθεί σε ειδικό περιγεννητικής ψυχικής υγείας.

Στο ιατρείο μας υπάρχει τόσο η γνώση όσο και η διάθεση να είμαστε πάντα κοντά στην έγκυο κατανοώντας όχι μόνο τις σωματικές, αλλά και ψυχικές της ανάγκες έτοιμοι να βοηθήσουμε στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος, εξασφαλίζοντας την ολιστική υγεία της νέας μητέρας!

 

Υπηρεσίες όπως η Yoga Εγκυμοσύνης, η Ψυχοπροφύλλαξη, η Ρεφλεξολογία Εγκυου-Λεχώνας-Νεογνού, η Θεραπεία Theta, η Art therapy, η Διατροφολογία αλλά και η συνεργασία με ειδικά κέντρα Περιγεννητικής Ψυχικής Υγείας, όταν κρίνεται απαραίτητο, εξασφαλίζουν την καθολική Υγεία και Ισορροπία της Μητέρας.