Nεανική Γυναικολογία

 

Πολλοί γονείς εφήβων κοριτσιών, είναι προβληματισμένοι για το πότε οι κόρες τους πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν έναν γυναικολόγο.

Στην Ελλάδα, το 47% των εφήβων ηλικίας 15 – 19 ετών έχουν ξεκινήσει τις σεξουαλικές σχέσεις. Η σωστή ενημέρωση από τον γιατρό, για τις μεθόδους αντισύλληψης είναι πολύ καλύτερη από την άγνοια ή την λανθασμένη καθοδήγηση.

Επειδή η μέση ηλικία για την έναρξη της εμμήνου ρύσεως είναι 12 χρόνια και 9 μήνες, είναι σκόπιμο τα κορίτσια να αρχίσουν να βλέπουν γυναικολόγο ήδη από την ηλικία των 13 ετών.

Η πρώτη επίσκεψη

Gynecology: Cervical Smears and Smear for purity - Top Wellness Life

Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσει την εξέταση Pap για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως την ηλικία των 21 ετών, συνιστάτε να φέρετε την κόρη σας σε γυναικολόγο ηλικίας μεταξύ 13 και 15 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχει ξεκινήσει εμμηνόρροια ή είναι σεξουαλικά ενεργή.  Είναι σημαντικό για τα κορίτσια να γνωρίζουν ότι έχουν γιατρό που μπορεί να τα βοηθήσει με τα προβλήματα τους σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι για εκείνες που δεν μπορούν μιλήσουν άνετα ούτε στους δικούς τους αλλά ούτε και στις φίλες τους.

Εάν κλείσετε ραντεβού με έναν γυναικολόγο, η πρώτη επίσκεψη θα περιλαμβάνει μια γενική φυσική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει μετρήσεις ύψους, βάρους και αρτηριακής πίεσης. Ο γιατρός μπορεί επίσης να κάνει μια σύντομη εξωτερική εξέταση γεννητικών οργάνων, αλλά η επίσκεψη θα είναι για επικοινωνία με την έφηβη περισσότερο, για να χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης.

Γιατί να επισκεφτεί έναν γυναικολόγο ?

Με τον γυναικολόγο της θα μπορεί να μιλήσει για τόσα πολλά διαφορετικά θέματα, όπως η εφηβεία, η υγιεινή, τι είναι το HPV , η αντισύλληψη, η άσκηση, η ψυχική υγεία και ο κατάλογος συνεχίζεται. Η συνομιλία θα προσαρμοστεί στις ανάγκες ή τις ανησυχίες της.  Ένα άλλο σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια πολλών αρχικών επισκέψεων σε ασθενείς είναι το εμβόλιο κατά του ιού του ανθρώπινου θηλώματος ή του HPV. Αυτή η σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη σχετίζεται με τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την πρόληψη είναι το εμβόλιο HPV, μια σειρά δύο ή τριών ενέσεων που χορηγούνται ιδανικά σε ηλικία 11 ή 12 ετών.

Αν η περίοδος ενός κοριτσιού δεν είναι κανονική στην αρχή, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα, όλα τα κορίτσια στην αρχή έχουν διακύμανσης.

 

Στα δύο πρώτα χρόνια της έμμηνου ρύσεως, είναι σύνηθες οι περιόδους να αποκλίνουν από τον αυστηρό κύκλο κάθε τέσσερις εβδομάδες ή ακόμη και να παραλείπουν ένα μήνα.

Αλλά δεν υπάρχει εμμηνόρροια έως την ηλικία των 15 ετών, τότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο.

Can a Gynecologist Tell If You Are Sexually Active?

Δώστε της την ευκαιρία να ενημερωθεί σωστά και ελάτε μαζί της στον πρώτο της γυναικολογικό έλεγχο.

Μην αναβάλετε την επίσκεψη στο γυναικολόγο αν η κόρη σας:

  • Νιώθει επίμονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά
  • Παρουσιάζει αιμορραγία ανάμεσα σε δυο κύκλους περιόδων
  • Σου έχει πει ότι έχει ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, επίμονη φαγούρα ή/και αίσθημα καύσου
  • Ο κύκλος της παρουσιάζει μεγάλη αστάθεια
  • Εχει ολοκληρωμένες σχέσεις. Ο γιατρός θα τη βοηθήσει να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης.

Παρή Καλογιάννη
Μαιευτήρας/Γυναικολόγος, MD, MSc, PhD, Research in Human Reproduction, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
www.parikalogianni.gr & parikalogianni@gmail.com