Ψυχοπροφύλαξη: Τι είναι και ποια η σημασία της στην εγκυμοσύνη και τον τοκετο

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών για τη γυναίκα και κατ’ επέκταση για το ζευγάρι. Η ψυχολογία της εγκύου διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία του εμβρύου και από αυτή εξαρτάται και η στάση με την οποία θα υποδεχθεί το παιδί της.

Τι είναι η ψυχοπροφύλαξη;

Η ψυχοπροφύλαξη περιγράφει το σύνολο των μη-φαρμακευτικών μεθόδων που στοχεύουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση του ζευγαριού με την εγκυμοσύνη. Μία σχέση που θα έχει ως κατάληξη τον τοκετό, ο οποίος είναι μία εξαιρετικά προσωπική στιγμή, που θα αποτελέσει το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και θα βοηθήσει το ζευγάρι σε ότι αφορά στο θηλασμό και την αντιμετώπιση των αρχικών προβληματισμών που θα προκύψουν.

Ποια η σημασία της ψυχοπροφύλαξης στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό;

Αρχικά, τα μαθήματα της ψυχοπροφύλαξης στοχεύουν στο να γνωρίσει η μέλλουσα μητέρα τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της και να εξοικειωθεί με αυτές.

Εν συνεχεία το ζευγάρι ενημερώνεται για τα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης και του τοκετού με σκοπό την εξάλειψη του άγχους που σχετίζεται κυρίως με τη διαδικασία του τοκετού.

Πολύ συχνά παρατηρείται ήπια συναισθηματική αστάθεια η οποία είναι απόλυτα φυσιολογική και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθόδους όπως η μουσική, η yoga, η αρωματοθεραπεία και άλλες.

Στο ζενίθ της ψυχοπροφύλαξης βρίσκεται φυσικά ο τοκετός. Εδώ η έγκυος και ο σύντροφός της  προετοιμάζονται, με πλήρη ενημέρωση όλων όσων πρόκειται να συμβούν.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η ίδια η γυναίκα είναι εκείνη που επιλέγει για το τι θα συμβεί στο σώμα της. Στόχος των επαγγελματιών υγείας είναι να ενημερώσουν το ζευγάρι πλήρως όσον αφορά στα είδη του τοκετού, τις  μεθόδους  αντιμετώπισης του πόνου, το θηλασμό και ούτω καθεξής, ούτως ώστε να αποφασίσουν από κοινού την ιδανικότερη για εκείνους μέθοδο.