Κατάσταση ΘΗΤΑ και ΘΗΤΑ εγκεφαλικά κύματα

Θήτα είναι η κατάσταση του μυαλού κατά την οποία θεωρείται ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τα πάντα και να αλλάξουμε την πραγματικότητα στιγμιαία. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΗΤΑ ? 

Υπάρχουν πέντε κύριες συχνότητες εγκεφαλικών κυμάτων : Βήτα, Άλφα, Θήτα, Δέλτα και Γάμα. Ο εγκέφαλος παράγει σταθερά κύματα σε όλες τις συχνότητες. Οτιδήποτε κάνουμε ρυθμίζεται από τη συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Όταν μιλάμε με άλλους για παράδειγμα, το μυαλό μας λειτουργεί στα κύματα Βήτα. 

Τα κύματα Βήτα έχουν συχνότητα 14-28 κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Βήτα είναι η κατάσταση κατά την οποία είμαστε ενεργοί και σε ετοιμότητα. 

Στη κατάσταση Άλφα, τα κύματα του εγκεφάλου μας κινούνται με συχνότητα 7-14 κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Η συχνότητα Άλφα είναι μια ψυχική κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και διαλογισμού. Τα κύματα Άλφα είναι η γέφυρα μεταξύ των κυμάτων Βήτα και Θήτα. Τα κύματα Άλφα διέπουν τις ονειροπολήσεις, τη φαντασία και δηλώνουν μια συνειδησιακή κατάσταση αποσπασμένη και χαλαρή. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με αυτή τη συχνότητα, δυσκολεύονται να θυμηθούν. Για παράδειγμα , αν έχουμε δει ένα ιδιαίτερο όνειρο ή έχουμε κάνει έναν βαθύ διαλογισμό αλλά δεν θυμόμαστε τα στοιχεία τους αντίστοιχα. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει δημιουργηθεί η γέφυρα μεταξύ του συνειδητού και του υποσυνείδητου , δηλαδή δεν έχει λειτουργήσει αρκετά ο εγκέφαλος στα κύματα Άλφα. 

Η κατάσταση Θήτα είναι μια κατάσταση πολύ βαθιάς χαλάρωσης. Χρησιμοποιείται στην ύπνωση και κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Τα κύματα του εγκεφάλου επιβραδύνονται με συχνότητα 4-7 κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Για τον λόγο αυτό, οι άνθρωποι διαλογίζονται διαδοχικά για ώρες, προκειμένου να επιτύχουν αυτή τη κατάσταση και να έχουν πρόσβαση στην απόλυτη ηρεμία. 

Τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα

Τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα μπορούν να θεωρηθούν ως το υποσυνείδητο. Κυβερνούν το μέρος του νου που βρίσκεται ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο και διατηρεί μνήμες και συναισθήματα. Επίσης κατευθύνουμε τις πεποιθήσεις μας και τη συμπεριφορά μας. 

Τα κύματα Θήτα χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα, έμπνευση και μεγάλη πνευματικότητα. 

Αυτή η ψυχική κατάσταση μας επιτρέπει να ενεργούμε συνειδητά. 

Η θήτα κατάσταση είναι το πρώτο στάδιο της ονειρικής φάσης.  

Δέλτα είναι η κατάσταση του νου όταν βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο. Στην κατάσταση Δέλτα τα κύματα του εγκεφάλου επιβραδύνονται και η συχνότητά τους κυμαίνεται από 0-4 κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Είναι η συχνότητα που χρησιμοποιούμε όταν χτυπάει το τηλέφωνο και γνωρίζουμε ήδη ποιος καλεί. 

Η εναλλαγή των εγκεφαλικών κυμάτων είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν μαθαίνουμε και επεξεργαζόμαστε πληροφορίες. Η ποικιλία των κυμάτων διεγείρει την απελευθέρωση των βήτα-ενδορφινών. 

Τα κύματα Γάμα φαίνεται πως συμμετέχουν στην υψηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η αντίληψη και η συνείδηση. Σε αυτή τη φάση ο εγκέφαλος λειτουργεί με 30-70 κύκλους ανά δευτερόλεπτο.  

Μέθοδος Theta-Ηealing

Η Vianna Stibal, ιδρύτρια της μεθόδου Theta-Ηealing, πιστεύει πως όταν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση Γάμα – Θήτα είμαστε σε μία κατάσταση ευνοϊκή για άμεση επούλωση. Στο θαύμα της στιγμιαίας θεραπείας, ο εγκέφαλος μπορεί να μεταβεί από 4-500 κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Το εύρος των παλμών εξαφανίζεται όταν ένα άτομο είναι υπό αναισθησία. Ίσως ακόμη σχετίζεται με τη δέσμευση αισθητήριων εισροών ως αναφορά το ενιαίο αντικείμενο που αντιλαμβανόμαστε. Αυτή η μέθοδος είναι τόσο αποτελεσματική ώστε να ξέρουμε ακριβώς τί συμβαίνει. Οι καταγραφές των νευρώνων στον οπτικό φλοιό δείχνουν ότι ο συγχρονισμός του εύρους των συχνοτήτων συνδυάζει μέρος του φλοιού που διεγείρεται από το ίδιο αντικείμενο και όχι εκείνα τα σημεία που απαιτούνται για την επεξεργασία διαφόρων αντικειμένων, που συμβάλλουν στο ρυθμό της σύνδεσης. Για παράδειγμα τα χρώματα, τα σχήματα, οι κινήσεις και η θέση ενός αντικειμένου , υποβάλλονται σε επεξεργασία στον οπτικό φλοιό με διαφορετικούς τρόπους και αυτά τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου πρέπει να συνδυάζονται σε μια ενιαία οντότητα . Αυτό είναι γνωστό ως το πρόβλημα της ένωσης ( που μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι σώζουν μνήμες που επιπλέουν σε μια κατάσταση ασυνείδητου ) και οι ρυθμοί Γάμα διδάσκονται ώστε να παρέχουν τη λύση. 

Συχνότητες του εγκεφάλου και θεραπεία

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ορισμένες συχνότητες του εγκεφάλου (ειδικότερα τα κύματα Άλφα και Θήτα) μπορούν :    

1) Να απελευθερώσουν το άγχος και να προωθήσουν μια διαρκή και ουσιαστική μείωσή του στους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε καταστάσεις άγχους. 

2)Να διευκολύνει μια βαθιά φυσική χαλάρωση και διανοητική σαφήνεια. 

3)Να αυξήσει τη λεκτική ικανότητα αλλά και την απόδοση IQ ( λεκτική ). 

4)Να καλυτερεύσει τον συγχρονισμό των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. 

5)Να ανακαλέσουμε νοητές ζωντανές εικόνες και να έχουμε αυθόρμητο, φανταστικό, δημιουργικό συλλογισμό. 

6) Να μειώσουν τον πόνο, να προωθήσουν την ευφορία και να τονώσουν την απελευθέρωση των ενδορφινών. 

Άρθρο της Παναγιώτας Αθανασίας Μπαρμπαρή, πηγή thetahealing.com